De puzzelstukken op z’n plaats: “Met mensen werken en uitgedaagd worden”

Als je vijftien jaar bij een snelgroeiende software-ontwikkelaar hebt gewerkt, dan kan er een dag komen waarop je je afvraagt: waar zijn de kleine teams gebleven, de uitdagende projecten, de sfeer van doorpakken tot in de late uurtjes, totdat het probleem gefikst is? En: past mijn huidige baan bij dit – op zich fijne – bedrijf mij nog wel? Het is het verhaal van Martin Krans (42). Een loopbaanadviestraject bij Elffers was een welkome herijking van zijn ‘loopbaankompas’.

Op zich wilde Martin Krans niet per se weg bij Topicus, de software-ontwikkelaar in Deventer met inmiddels duizend medewerkers. Laten we zeggen dat er wat knaagde. Hij had in de beginjaren zijn passie bij Topicus gevonden als informatie-analist. Maar in de loop van de tijd werden verantwoordelijkheden bij het bedrijf steeds meer ingekaderd en aan specifieke functies gekoppeld. “Alles werd een stuk ‘formeler’. Dat was nodig voor de organisatie, maar ik begon de vrijheid en flexibiliteit in hoe ik mijn werk en functie kon inrichten steeds meer te missen. Ik had geen vastomlijnd idee of plan hoe of waar ik dit zou kunnen hervinden”, zegt Martin.

Zijn leidinggevende had snel zijn advies klaar: Martin zou eens een loopbaanadviestraject moeten volgen bij Elffers. “Het zou het antwoord moeten opleveren op de vraag hoe ik mijn werkplezier en passie terug kan vinden. Ik was van de ondernemende Martin gegroeid naar een wat formelere rol, met minder passie en minder prikkels.”

“De puzzel: wie ben ik, wat kan ik en wat ga ik daarmee doen. Die puzzel kan ik maken en Elffers heeft mij ook concreet geholpen met de feitelijke keuze voor mijn volgende job.”

Martin dook met volle overgave in het traject. Hij deed in de loop van enkele maanden – elke twee weken een sessie – een serie tests en scans. De drijfverenscan, de interessetests en diverse feedbackgesprekken vond hij op zich al interessante ervaringen. Ook de dagelijkse vastlegging van gedetailleerde informatie over de afgelopen werkdag in de nieuwe app Vigo behoorde tot de onderzoeksmethoden. “De ontmoetingen met de coach vond ik heel prettig. Met veel geduld zijn mijn persoon, mijn competenties, mijn drijfveren en interesses blootgelegd. We zijn bij de zoektocht niet zomaar een paar jaar teruggegaan in mijn carrière, we zijn zelfs teruggegaan tot mijn kindertijd. Dat was heel nieuw voor mij: ik zag dat sommige van mijn patronen al heel oud zijn, dat was heel interessant. Zo kwam de coach samen met mij tot de kern.”

De belangrijkste inzichten? “Het was in feite een bevestiging van wat ik zelf vermoedde, maar waar ik niet goed de vinger op kon leggen. Samenwerken met mensen en inhoudelijke uitdaging, dat zijn mijn belangrijke drivers, daar word ik blij van. Het is die uitdagende sfeer waarin je makkelijk nieuwe dingen leert, taken oppakt en verantwoordelijkheden op je neemt. En ik was dat alles in de loop van de jaren meer gaan missen dan ik mij realiseerde. Het waren zaken die met het groeien en formeler worden van de organisatie een beetje op de achtergrond zijn geraakt.”


“Dat was heel nieuw voor mij: ik zag dat sommige van mijn patronen al heel oud zijn, dat was heel interessant.”

Zo waren Martin Krans en Topicus stilletjes uit elkaar gegroeid. Maar tot een scheiding kwam het gelukkig niet. “Ik ben met mijn nieuwe kennis en inzichten naar mijn leidinggevende gegaan. We kwamen tot de conclusie dat de dingen die mij werkplezier geven zich bij Topicus Finance in de huidige structuur niet geboden kunnen worden. Bij HR vond ik een ingang naar een nieuwe wending in mijn loopbaan. Binnen Topicus Onderwijs bestaat een relatief klein team waar ik mij naar verwachting zeer thuis ga voelen. Ik ga daar binnenkort aan de slag als informatie-analist, op een terrein dat ik nog niet ken: onderwijs. Daarnaast kan ik hier mijn ervaring van vijftien jaar Topicus inzetten in de rol van coach. Hier word ik blij van. Ik heb er zin in!”, zegt Martin met een brede glimlach..

“Al die jaren ben ik min of meer doorgerold in de organisatie, alle kansen en mogelijkheden zijn mij eigenlijk komen aanwaaien.”

Blijft de vraag over wat het loopbaanadviestraject Martin feitelijk heeft opgeleverd. “Al die jaren ben ik min of meer doorgerold in de organisatie, alle kansen en mogelijkheden zijn mij eigenlijk komen aanwaaien. Ik heb nooit expliciet stilgestaan bij het verloop van mijn eigen loopbaan. Dat werd nu wel heel erg nodig, maar ik miste daarvoor de handvatten. Hoe pak je dat aan, hoe weet je wat belangrijk is, hoe maak je op basis daarvan de keuzes?”

“Ik ben opgelucht en opgetogen. Ik heb geleerd actief en gestructureerd na te denken over mijn volgende stap. Het tweede is de zelfkennis die ik al heb expliciet te maken en te ordenen. De puzzel: wie ben ik, wat kan ik en wat ga ik daarmee doen. Die puzzel kan ik maken en Elffers heeft mij ook concreet geholpen met de feitelijke keuze voor mijn volgende job. De zelfkennis die je echt helpt met zo’n belangrijke keuze als de volgende stap in je carrière, die is goud waard.”

Nieuwsgierig naar onze coaching programma's?

Wij bespreken graag uw situatie en onze mogelijkheden. Indien u interesse heeft in nadere kennismaking, neem contact met ons op!

Contact

Bekijk ook onze andere coaching programma’s

Individuele begeleiding (live of online)

Career Check

In een compact en gestructureerd loopbaanontwikkelings- traject van 6 gesprekken helpen we je met het bepalen van je volgende stap en een baan die bij je past.

Individuele begeleiding (live of online)

Career Coaching

Je wil de volgende stap in je loopbaan bepalen en daarin goede keuzes wilt maken. Gedurende 10 gesprekken in 3 maanden begeleiden we jou bij de zelfanalyse en bij je denk- en beslisprocessen.

Individuele begeleiding (live of online)

Career Switch

Of je er nu zelf voor kiest of je werkgever: je gaat op zoek naar nieuw werk buiten je huidige organisatie. In een gedegen outplacement traject (ca 6 maanden) helpen we je goede keuzes te maken voor werk dat bij jou past en bij het benaderen van de arbeidsmarkt.

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.