2017-07-20

Maak van de baan die je hebt de baan die je wilt

De waan van de dag en de economische situatie weerhoudt veel mensen ervan om de overstap naar een andere baan te maken. Er is een alternatief om tevredener te worden met je baan, zonder van werkgever te veranderen. Het fenomeen ‘jobcrafting’, letterlijk ‘het boetseren van je baan’. Iets voor jou?

Meer weten? 

info@elffers.nl
035 541 00 80

Bekijk onze brochure 

Werken met Elffers

Jobcrafting houdt in dat je je huidige functieomschrijving aanpast aan je eigen drijfveren, kwaliteiten en passie. Het helpt je om de verschillende onderdelen van je eigen baan in kaart te brengen en deze te reorganiseren tot de baan beter bij je past. Op deze manier kun je je eigen draai geven aan je baan. Hiermee krijg je meer invloed op je werk, wat belangrijk is in een tijd waarin we waarschijnlijk langer en harder moeten werken en later met pensioen kunnen. Wellicht is de grootste meerwaarde van jobcrafting dat je baan door jou wordt vormgegeven en niet door je baas. 

Stappenplan
De website overduurzameinzetbaarheid.nl deelt een stappenplan om je eigen baan te boetseren:

1. maak een top-tien van je taken;

2. op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd aan besteedt;

3. geef per taak aan of de tijdbesteding toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven of nieuw is;

4. geef per taak aan of je deze graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Geef ook aan van welk talent helaas geen gebruik wordt gemaakt;

5. ga nu in gesprek met een coach of leidinggevende om te onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk zinvoller kunt maken en hoe dit ook past binnen de doelen van de organisatie.

Jobcrafting 2

Misschien is er de ruimte voor jou om binnen je bedrijf werkzaamheden aan te vullen, aan te passen, af te stoten of op te lossen. Dit hoeft niet meteen life changing te zijn. Soms kan een kleine aanpassing net dat beetje verschil maken. Plan regelmatig evaluatiemomenten in met je leidinggevende om te zien hoe het gaat. Maar ook met je collega’s. Communicatie is key: draag jij taken over aan een collega, geef hem of haar dan niet het gevoel dat je rotklusjes bij ze ‘dumpt’. Zorg voor een eerlijke verdeling. Houd ook in de gaten of je jezelf niet overschat. In je enthousiasme kun je misschien teveel hooi op je vork nemen.

Bedrijven winnen ook
Onderzoek bij een reeks van bedrijven heeft aangegeven dat medewerkers die aan jobcrafting doen uiteindelijk meer betrokken en tevreden zijn met hun werk, een hoger prestatieniveau bereiken en over een grotere persoonlijke veerkracht beschikken. En bedrijven hebben veel te winnen bij jobcrafting: managers leggen meer verantwoordelijkheid bij de werknemers, het stimuleert hen om ondernemer in hun eigen baan te worden. Als loonsverhoging en promotie niet mogelijk zijn, hebben organisaties met jobcrafting een mooi instrument om hun meest getalenteerde medewerkers te motiveren en behouden.

Eline Toet
Partner & Loopbaancoach
Vragen of opmerkingen? Mail me op eline@elffers.nl


Deel dit artikel:

Stel: je bent zoekende naar een nieuwe uitdaging en je wilt je gaan begeven op de arbeidsm...

‘Hoe kan ik oude zaken loslaten, zodat ik ruimte krijg voor nieuwe ...


Een vader en zoon krijgen een auto-ongeluk. Vader is op slag dood en zoon komt op de in...


Heb je ook ervaring met een late of trage reactie op sollicitaties? Solliciteren is voo...


Tips voor jouw loopbaan rechtstreeks in je inbox

Vul een geldig e-mail adres in
/blog