Zelfinzicht is de start van een succesvolle carrière. Bijna al onze loopbaantrajecten starten dan ook met een gedegen zelfanalyse. Een van de testen die we gebruiken is de 'loopbaanankertest' waarmee jouw loopbaanankers duidelijk worden. Een beetje een ongebruikelijke naam, maar als je weet wat je loopbaananker is, dan kun je beter bepalen wat voor soort werk en werkomgeving bij je past. Ik leg je uit wat het is.

Prof. Edgar Schein heeft langdurig onderzoek gedaan naar wat mensen drijft in hun loopbaan. Zijn onderzoek laat zien dat als je weet wat je waarden zijn en je een baan kiest die overeenkomt met die waarden, je veel meer kans maakt om gelukkig te zijn in die baan. Die waarden zijn de loopbaanankers of carrièreankers.

Je loopbaananker is een combinatie van je beeld van kwaliteiten, drijfveren en waarden die je niet wilt opgeven; het staat voor je werkelijke zelf. Je loopbaananker drijft je keuzes, bewust of onbewust. Het ene loopbaananker is dus ook niet beter of slechter dan een ander loopbaananker.

Schein onderscheidt 8 loopbaanankers:

1. Technisch/functioneel
Inhoudelijke kant van het werk. Deskundigen/specialisten die graag willen worden geraadpleegd.

2. Algemeen Management Analytisch
Kunnen goed beslissingen nemen. Goed samenwerken en communiceren behoren tot de vaardigheden, evenals mensenkennis. Ze zijn resultaatgericht en willen naar de top.

3. Autonomie/onafhankelijkheid
Zelfstandigen die alles op hun eigen manier willen doen. Eigen keuzes maken. Regels worden als belemmering gezien.

4. Zekerheid/stabiliteit
Risico’s worden als eng ervaren. Vaste aanstellingen en heldere arbeidsvoorwaarden. Loyaliteit richting organisatie. Liefst duidelijk carrièrepad.

5. Creatief/ondernemen
Zelf iets maken of op de markt zetten. Via een eigen bedrijf ideeën verwezenlijken. Naam maken zowel letterlijk als figuurlijk.

6. Dienstverlening/toewijding
Iets doen/maken waar anderen iets aan hebben. Wereldverbeteraars. Grote wens om een rechtvaardig of menswaardig doel te bereiken.

7. Uitdaging
Haten routine en leggen de lat steeds hoger. Houden van concurrentie.

8. Levensstijl
Werk is niet het belangrijkste in het leven. Het gaat om wie je bent en niet wat je doet. Werk moet zinvol zijn en er moet een balans zijn tussen werk en privé.

Natuurlijk kun je al dan niet noodgedwongen keuzes hebben gemaakt die niet in lijn liggen met je loopanker. Er is dan een grote kans dat dit vroeg of laat gaat wringen. Je voelt je niet fijn, raakt gefrustreerd, loopt vast.
Door de loopbankertest (40 stellingen die je een waarde mee moet geven) wordt je je bewust van jouw ankers. Daarom is dit een belangrijk instrument tijdens onze trajecten.

“Door bewust te zijn van je ankers kun je betere keuzes maken die bij je passen.”

Wil jij goede keuzes maken die bij jou passen? Bekijk ons programma:

Career Coaching

Dit programma voor jou als je echt goede keuzes over je loopbaan wilt maken, als je je volgende stap wilt bepalen en in beweging wilt komen. Je zoekt een loopbaancoach die je helpt en uitdaagt om gestructureerd tot concrete keuzes te komen.

Lees meer

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.