Vorig jaar nam Marjolijn Jansen een besluit. Ze besloot na 20 jaar met veel plezier bij ING te hebben gewerkt, dat het tijd was om haar carrière buiten de bank voort te zetten. “Ik wilde graag mijn kennis en ervaring in een bredere HR advies functie voortzetten. Op dat moment was daar geen mogelijkheid voor binnen ING. Dus toen er een reorganisatie aankwam, heb ik mijn vinger opgestoken om weg te gaan.” Dit vertelt Marjolijn vanuit het café bij haar nieuwe werkgever Rijkswaterstaat.

Zelf verrast dat ik extern wilde

“Natuurlijk kwam de beslissing voor deze Career Switch niet van de ene op de andere dag. Dat is een geleidelijk proces geweest. Vanuit mijn vakgebied heb ik vaak andere mensen geadviseerd om andere carrièrekansen te onderzoeken, ook buiten ING. Rationeel is dat goed uit te leggen, maar het is heel wat anders om dit proces zelf te ervaren. Ik was dan ook behoorlijk verrast toen ik bij mezelf dacht: “Het is tijd om te gaan”. Dat expliciet maken - laat staan erop acteren vond ik best spannend.

Ik had nog niet zo’n goed beeld hoe ik mijn toekomst zou vormgeven en hoe ik het proces van een andere werkgever vinden zou aanpakken. Wel wist ik dat ik deze tijd wilde gebruiken om echt goede keuzes te maken over mijn volgende stap.”

Aanpak en afscheid

“ING is vooruitstrevend en stimuleert medewerkers op een bijzondere manier om zichzelf te ontwikkelen. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Ik voelde me dan ook heel vrij om hierover te praten met mijn manager. Zij gaf me alle ruimte om mijn wensen te onderzoeken.

Ook heb ik mijn plan om bij ING te vertrekken met de mensen uit mijn team en met andere contacten binnen en buiten de organisatie besproken. Vaak kreeg ik de tip: pak het goed aan, neem de tijd en gun jezelf een coach. Daarom ben ik met Elffers in zee gegaan. Er komt zoveel op je af en er is zoveel mogelijk, dat ik het fijn vond dat iemand me hierin kon bijstaan en op gestructureerde wijze bij het proces begeleidde.’

“Onderzoek goed wat je wilt, wat je te bieden hebt en waarom je juist bij die organisatie aan de slag wilt.”

Zoeken naar een nieuwe baan

“Een van de belangrijkste bijdragen die mijn coach heeft geleverd, was op mijn rem trappen. Niet meteen zoeken naar een nieuwe baan maar even totaal loskomen. Dat vond ik lastig want dat past helemaal niet bij mij. Ik ben gedreven, heb veel energie en vind het leuk om resultaten te bereiken. Daarom heb ik veel projecten in en rondom het huis opgepakt, ben met mijn Career Switch traject gestart en heb met veel verschillende mensen uit mijn netwerk koffie gedronken. Het is zo inspirerend om te horen waar andere vakgenoten mee bezig zijn, de keuzes die zij hebben gemaakt en wat hen motiveert. Zo werd het pad voor mijn toekomst gedurende het traject steeds concreter.

Dit heeft enorm geholpen bij het daadwerkelijke solliciteren. Naast veel uitnodigingen voor gesprekken heb ik ook de nodige afwijzingen gekregen. Bovendien zagen sommige banen er op papier leuk uit, maar wanneer ik dan in gesprek ging zag ik het daar helemaal niet zitten of was er geen goede klik met de mensen. Al met al kost het vinden van die nieuwe baan veel tijd. Je moet goed onderzoeken wat je wilt, wat je te bieden hebt en waarom je juist bij deze organisatie aan de slag wilt. Mijn coach gaf me al die tijd vertrouwen en steun dat het goed zou komen. Dat heb ik als heel waardevol ervaren.”

“Natuurlijk is het gek om na 20 jaar bij een nieuwe werkgever naar binnen te stappen.”

Nieuwe werkgever Rijkswaterstaat

“Ineens waren er 3 concrete mogelijkheden tegelijkertijd voor mij, waaronder mijn huidige functie bij Rijkswaterstaat. Ik was daarom blij dat ik mijn voorwerk goed had gedaan, want op basis van de inzichten en onderzoek heb ik de goede keuze gemaakt voor Rijkswaterstaat.

Natuurlijk is het gek om na 20 jaar bij een nieuwe werkgever naar binnen te stappen. Maar ik ben geweldig warm ontvangen, heb een goede begeleiding gekregen en ben inmiddels met veel plezier en met een geweldig team, mooie resultaten aan het neerzetten.”

Welk advies geef jij mensen in een vergelijkbare situatie?

“Ik zou iedereen die in dezelfde schoenen staat als ik destijds adviseren om zich uit te spreken. Praat erover, ga bij diverse mensen uit je netwerk langs. Bijna iedereen vindt het leuk om over zijn of haar eigen werk te vertellen en een kijkje achter de schermen bij zijn of haar bedrijf te geven.

En vooral; durf even stil te staan en afstand te nemen om goed te doorvoelen waar word ík echt blij van? Het vinden van een nieuwe baan kost veel tijd en energie en het is dus belangrijk dat je je richt op de juiste dingen.

Tot slot is een coach -als dat binnen je mogelijkheden ligt- echt van toegevoegde waarde. Iemand die je scherp houdt, af en toe lastige vragen stelt, je vertrouwen geeft en helpt bij het maken van beslissingen.”

Overweeg je zelf een Career Switch?

Wij bespreken graag je situatie en onze mogelijkheden. Indien je interesse hebt in nadere kennismaking, neem contact met ons op!

Contact

Onze programma's die je helpen bij je Career Switch:

Individuele begeleiding

Career Switch

Of je er nu zelf voor kiest of je werkgever: je gaat op zoek naar nieuw werk buiten je huidige organisatie. In een gedegen outplacement traject (ca 6 maanden) helpen we je goede keuzes te maken voor werk dat bij jou past en bij het benaderen van de arbeidsmarkt.

Online begeleiding

Virtual-Career Check

In een compact en gestructureerd loopbaanontwikkelings- traject van 6 gesprekken helpen we je met het bepalen van je volgende stap en een baan die bij je past.


Artikelen die je zou willen lezen:

7 tips als je toe bent aan een andere omgeving

Inspirerende loopbanen

Career Switch

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.