'Past het ondernemerschap bij mij?' Die vraag horen we als loopbaancoaches vaak. Daar is niet zomaar een antwoord op te geven. Succesvol ondernemerschap is van zoveel factoren afhankelijk. Stap je in een bestaand bedrijf door je in te kopen, of begin je vanaf nul zelf aan de bouw van je onderneming? Verkoop je een dienst of een product? Zijn er (grote) investeringen nodig? Ga je in je eentje ondernemen of samen met anderen?

Een onderzoek naar jouw drijfverenmanier is een effectieve manier om te kijken of het ondernemerschap bij jou past. Dit is dan ook waar we als eerst naar kijken als je overweegt ondernemer te worden.

Welke drijfveren passen bij het ondernemerschap?

Vrijheid

Vrijheid is een van de belangrijkste drijfveren voor ondernemers. Je wilt je eigen weg bepalen. Zelf bepalen wát je doet en hoe je het doet, zonder dat iemand anders je dit opdraagt of zich met jou bemoeit.

De geboren ondernemers ontdekken al vroeg in hun loopbaan dat ze ongelukkig worden van te veel opgelegde regels, bazen en hiërarchie. Zij zeggen al snel hun baan op en gaan ondernemen.

Dat betekent niet dat als je al (heel) lang ergens in dienst bent, je geen ondernemer kunt worden. Is vrijheid voor jou belangrijk, maar heb je binnen jouw organisatie altijd voldoende ruimte en autonomie ervaren om je eigen ideeën te kunnen realiseren? De stap naar zelfstandigheid kan ook dan gezet worden, maar is wel een grotere. Zo kan het missen van de veiligheid en zekerheid van een vaste baan met een vast salaris wel lastig zijn. Dan is het goed om stil te staan bij hoe je verdienmodel er uit gaat zien, hoe je financiële tegenvallers gaat opvangen en of jij, je partner en je gezin met deze onzekerheid om kunnen gaan.

Resultaatgericht

Als ondernemer is het belangrijk dat je resultaatgericht bent. Je moet jezelf motiveren, doelen stellen en deze verwezenlijken. Ondernemers zijn echte doorzetters, die ook bij tegenslagen doorgaan. Je wilt tastbare resultaten bereiken en bent hierop gefocust.

Als ondernemer weet je welke resultaten je wilt behalen en ook hoe je deze (tussentijds) kunt meten. Door op een heldere manier doelen te stellen en hierop te evalueren, creëer je een gezonde basis voor een businessmodel.

Risicobereid

Durf jij risico's te nemen? Risico's nemen hoort bij ondernemen. Het ondernemerschap zelf is al een risico, want je hebt niet de veiligheid en zekerheid van een vaste baan. Daarnaast durft je het aan om te investeren, zodat je bedrijf kan groeien. In je comfortzone blijven bestaat niet als ondernemer. Veel ondernemers vinden het juist leuk om zichzelf op deze manier uit te dagen.

Verantwoordelijkheid

Bij het hebben van je eigen onderneming komt een hoop verantwoordelijkheid kijken. Jij bent immers als ondernemer verantwoordelijk voor alles wat er in jouw bedrijf gebeurt. Zeker als je ook personeel in dienst hebt. Dit geeft je veel vrijheid, maar kan ook stressvol zijn.

Draag je nu in je huidige baan veel verantwoordelijkheid? Hoe gaat dit je af? Onderzoek dit goed bij jezelf, voordat je de overstap maakt naar het ondernemerschap.

Creativiteit en flexibiliteit

Wat heeft de markt nodig? Welke ontwikkelingen doen zich voor? Wat doet de concurrentie? Hoe reageer ik op een nieuwe situatie? Een ondernemer denkt in kansen, is creatief en flexibel om snel te schakelen als dat nodig is.

Leidinggeven

Een ondernemer moet ook leiding kunnen geven. Misschien heb je niet direct de ambitie om personeel aan te nemen. Je kunt ook als ZZP'er werken. Toch is leidinggeven ook dan een belangrijke vaardigheid. Denk aan leiderschap tonen in de projecten of opdrachten die je aanneemt.

Daarnaast kan het zijn dat je personeel nodig hebt in je bedrijf wat je aan moet sturen. Vraag jezelf af: hoe kijk je aan tegen leidinggeven? Heb je hier al ervaring mee en hoe gaat dit je af?

Ondernemerschap gaat niet alleen over rozen

Er zijn veel voordelen aan het ondernemerschap. De vrijheid, onafhankelijkheid, alles doen op jouw manier, en alle winst is voor jou. Maar het is niet altijd zo rooskleurig als het lijkt. Zeker als je start als ondernemer kan het zijn dat je een periode heel hard werkt voor weinig geld. Je moet geduld hebben om iets op te bouwen, voordat je kunt profiteren van het succes. De meeste ondernemers maken veel uren, staan altijd ‘aan’.

Is het ondernemerschap iets voor jou?

Ben jij benieuwd of het ondernemerschap iets voor jou is? Wij hebben diverse testen om je hier meer inzichten in te geven, zoals de Career Fitness Profiler.

Meer over de Career Fitness Profiler

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.