Je komt moe thuis van je werk. Je weet dat het aan je werk ligt. Ook al probeer je er het beste van te maken, je bent doodop. Tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is. En vooral wat je er aan kunt doen, zodat je er een bruisend nieuw jaar van kunt maken!

Stap 1: Wat is er aan de hand?

De oorzaak vinden waarom je zo moe bent, is de eerste stap naar het oplossen ervan.

We geven je een aantal mogelijke oorzaken. Het is zeker geen volledige lijst. Probeer voor jezelf de vinger erachter te krijgen waardoor je je energie verliest. Door dit te (h)erkennen is de eerste stap naar het oplossen al gezet.

1. Je werk geeft je geen voldoening (meer)

Misschien zijn je taken in de loop van de tijd veranderd. Digitalisering, een reorganisatie of een promotie kunnen redenen zijn waarom je taken anders worden in de loop van de tijd. Had je eerst bijvoorbeeld veel contact met 'echte' mensen? Misschien moet je nu veel meer via de computer afhandelen. Dat is een flinke verandering waardoor je je werk minder leuk vindt.

2. Je bent je baan ontgroeid

Je baan is niet meer zo uitdagend als eerst. Je werkt op de automatische piloot en verveling ligt op de loer. In deze situatie staat je ontwikkeling echt stil. Voor velen is dit een oorzaak van de energy drain.

3. Slechte/privéwerk balans

Druk op werk én druk thuis. Geen tijd hebben (of creëren) om op te laden. Een verstoorde werk-privé balans kan veel oorzaken hebben. Maar tijd om de prioriteiten te bepalen en keuzes te maken is het in ieder geval.

4. Frustratie

Ook van frustratie word je doodmoe. Hangt er op jouw afdeling een mopper-cultuur? Of zelfs angst? Werk je in een krimpbranche of gaat je baas juist niet snel genoeg? Ben je het niet eens met de strategie? Allemaal zaken waardoor je flink gefrustreerd en dus doodmoe kunt raken.

Stap 2: Aanpakken

Nadat je de oorzaak/oorzaken hebt achterhaald, kun je werken aan de oplossing. Als loopbaanadviesbureau spreken wij uiteraard veel mensen die opzoek zijn naar werk dat hen energie geeft.

Om er achter te komen welk werk dat kan zijn, helpt het om over deze 4 vragen te reflecteren.

1. Vind je flow

Bedenk een werksituatie waarin je in de flow zat. Welke taken deed je toen, welk doel was je aan het nastreven, wat was je verantwoordelijkheid, waar was je enthousiast over?


2. Energiebronnen

Wat levert je wél energie op? De volgende subvragen kunnen je daarbij helpen.
  • Welke taken vind je leuk om te doen?
  • In wat voor soort omgeving werk je het liefste?
  • Welke mensen geven je energie?
  • Wat mis je nu dat je vroeger wel had?
  • Als tijd en geld geen rol spelen, wat zou je dan het liefste doen?


3. Voorwaarden volgende baan

Maak op basis van de antwoorden op de vorige vragen een lijst met 'voorwaarden' waar je volgende baan (of bijvoorbeeld project) aan moet voldoen. Deze voorwaarden kunnen bijvoorbeeld gaan over uitdaging, de inhoud van je werk, de mate van autonomie, jezelf verder ontwikkelen, verantwoordelijkheid, samenwerking of een beter salaris.


4. Netwerken en solliciteren

Toets je voorwaardenlijst aan de realiteit, door het voor te leggen aan relaties uit je netwerk. En zo kun je je volgende baan steeds scherper omschrijven en ben je klaar om de stap te maken.

Natuurlijk begrijpen we dat als je werk je doodmoe maakt één blog je waarschijnlijk niet helemaal kan helpen. Toch vormen de stappen wel de basis van al onze loopbaanprogramma's. Omdat ze gaan over wat bij jou past en wie jij bent. Want alleen als je dat weet, kun je werk doen dat jou energie geeft.

Hulp nodig?

Wil je hulp bij het aanpakken van je energieniveau? Dat kan bij Elffers: met een individueel maatwerktraject of met ons groepsprogramma Career Boost.

Advies nodig wat het beste bij je past? Neem contact op!

Contact

Bekijk deze programma’s voor meer energie:

Online begeleiding

Virtual-Career Check

In een compact en gestructureerd loopbaanontwikkelings- traject van 6 gesprekken helpen we je met het bepalen van je volgende stap en een baan die bij je past.


Groepsprogramma

Career Boost

Creëer in 4 dagen een helder beeld van wat je wilt in je loopbaan. Onderzoek wie je bent, wat je kunt en je ambities in dit groepsprogramma. En maak je volgende stap concreet. Je krijgt begeleiding en inspiratie van de loopbaancoach en je mededeelnemers.
Individuele begeleiding

Career Check Executive

8 sessies

Executive ontwikkeling gericht op complexe loopbaanvragen en persoonlijke groei voor (hoger) management en professionals die een volgende stap in hun carrière willen maken.

Pak de regie op je loopbaan

Blijf geïnspireerd met onze nieuwsbrief

Vertel ons eerst voor wie je coaching zoekt

  • Voor mezelf
  • Voor mijn team
  • Voor mijn organisatie
Inschrijving aan het versturen.
Bedankt voor je inschrijving.
Er is iets fout gegaan bij de inschrijving!

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze laatste blogberichten

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.