Om gelukkig te zijn met je baan, moet deze passen bij jouw persoonlijkheid. Ik denk niet dat veel mensen het hiermee oneens zullen zijn. Iedereen kan zich voorstellen dat je floreert als je je talenten kunt toepassen, ambities kunt bereiken en de rol in het team hebt die bij je past.

Maar in de praktijk hebben veel mensen hun baankeuzes helemaal niet zo bewust gemaakt. Er diende zich een kans aan en die werd gegrepen. Zo kan het dus gebeuren dat je inmiddels ergens zit waar je niet (meer) gelukkig bent.

Hoe vind je dan werk zonder de benodigde ervaring?

Dus je wilt het roer omgooien. Hoe vind je dan die vacatures die op een ander vlak liggen dan je ervaring? Op basis van je CV en LinkedIn krijg je alleen maar meer van hetzelfde: je wordt interessant gevonden door wat je gedaan hebt, niet om wie je bent.

We geven je een aantal tips:

1. Zelfonderzoek

Een essentieel startpunt is gedegen zelfonderzoek. Op basis hiervan kan je goed uitleggen waarom je de andere richting op wilt en wat je te bieden hebt. De 360° feedback, waardenonderzoek en drijfverentest zijn een paar effectieve tests. Tijdens onze Career Boost maak je een heel concreet toekomstplan voor jezelf gebaseerd op zelfkennis- en inzicht. Je onderzoekt wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. En je kunt dit helder en overtuigend onder woorden brengen.

2. netwerken

Ga netwerken, netwerken, netwerken. Praat met mensen die in de branche, bedrijven en functies werken die meer in de richting van jouw ambitie liggen. Check of het werk daadwerkelijk bij je talenten en waarden past. Maak zo je ‘target-job’ steeds scherper en leer de taal kennen waar deze mensen naar op zoek zijn. Zo weet je hoe de functies heten waar je naar op zoek bent. Een ander belangrijk leerpunt is achterhalen wat je wel al in huis hebt aan competenties die je mee kunt nemen.

3. Pitch

Schrijf je ambitie uit (je pitch). Hierin zet je heel duidelijk waarom de functie die jij zoekt echt bij jou past, wat jij te bieden hebt. Zet dit in je summary op je CV en je LinkedIn profiel. Zet in je titel ook wat je wilt (tenzij je niet wil dat je huidige baas van je plannen weet). Deze pitch kun je ook heel goed gebruiken als basis voor je motivatiebrief.

4. Vacatures zoeken

Als je eenmaal weet hoe de functies genoemd worden, kun je ook zelf gericht zoeken op de juiste functietitels in LinkedIn of jobportals. Daarna is het een kwestie van de stoute schoenen aantrekken, een hele goede motivatie schrijven en volhouden.

5. Ervaring

En last but not least, doe alvast ervaring op in de richting die je wilt. Het vraagt om een investering, maar loop bijvoorbeeld een tijdje stage. Steeds meer bedrijven bieden hiervoor mogelijkheden. Het wordt steeds gebruikelijker dat je op latere leeftijd nog wat anders wilt gaan doen.

“Je zult versteld staan hoeveel steun je krijgt als je je verhaal maar deelt.”

Wil jij ondersteuning bij het vinden van jouw droombaan? Bekijk ons programma:

Career Check

In dit traject word je individueel begeleid. Samen met de coach bepaal je die baan waar jij het beste tot je recht komt en gelukkig van wordt.

Lees meer

Pak de regie op je loopbaan

Blijf geïnspireerd met onze nieuwsbrief

Vertel ons eerst voor wie je tips, blogs en inspiratie zoekt

  • Voor mezelf
  • Voor mijn team
  • Voor mijn organisatie
Inschrijving aan het versturen.
Bedankt voor je inschrijving.
Er is iets fout gegaan bij de inschrijving!

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze laatste blogs

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.