Balans tussen werk en privé is steeds meer een hot item in deze tijd. Waarom ervaren we meer druk dan vroeger? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste balans houdt tussen werk en privé?

Meer prikkels

Werk en privé lopen steeds meer door elkaar. E-mails en Whatsappjes komen continu en ook buiten werktijd je inbox binnen. Mede hierdoor ervaren we gedurende de dag veel prikkels. Maar ook het vele thuiswerken sinds Corona, zorgt ervoor dat werk en privé meer door elkaar heen lopen.

Bewust bezig zijn met deze werk-privé balans is dan ook een steeds belangrijker thema geworden. Er zijn mensen die makkelijk met deze druk om kunnen gaan, maar steeds meer mensen zijn op zoek naar een betere balans.

Hoe kun je jouw werk-privé balans verbeteren?

Is er voor jou werk aan de winkel rondom je werk-privé balans? Kijk dan eens naar deze tips.

1: Kijk kritisch naar je huidige loopbaan, werkgeluk beïnvloedt het geluk thuis

Werk en privé zijn sterker aan elkaar verbonden dan je misschien zou denken. Loopt het op het werk niet lekker, dan heeft dit ook effect op je privé situatie. 92 %* van de mensen geeft aan dat geluk op het werk het geluk thuis beïnvloedt.

Doe je echt wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt? Of ben je misschien toe aan een nieuwe uitdaging? Durf hier kritisch naar te kijken en na te denken over een eventuele volgende stap.


*Bron: Indeed Workplace Happiness Report 2021, US

2: Doe minder

Hoe meer dingen je ‘moet’ van jezelf, hoe lastiger het wordt om balans te houden. Doe dingen die bijdragen aan je levensgeluk en niet omdat anderen het van je verwachten of omdat je jezelf druk oplegt. Maak eens van ‘moeten’ ‘willen’.

3: Werk aan je perfectionisme

Je hoeft niet alles perfect te doen. Zeker als je een druk werk- en privéleven hebt, is het lastig om alle ballen hoog te houden. Wees niet te streng voor jezelf, een 7 is ook ruim voldoende.

4: Zeg vaker nee

Zeg jij weleens ‘ja’ op iets waar je eigenlijk geen tijd voor hebt of geen zin in hebt? Vaak heb je dan achteraf spijt, want je had het al zo druk. Zeg vaker ‘nee’ en besteed je tijd aan dingen die jij belangrijk vindt.

5: Geniet van kleine dingen

Sta eens wat meer stil bij de kleine dingen en geniet meer in het moment. Vaak zijn we in ons hoofd nog druk bezig met werk of to-do’s. Probeer meer in het hier-en-nu te zijn.

6: Neem de tijd om niks te doen

Niet elke minuut van de dag hoeft productief te zijn. Even niksen is soms hartstikke goed. Juist dan komen de goede ideeën.

Sparren over je werk-privé balans?

Wil je eens met een coach sparren over je werk-privé balans en je loopbaan? Bij Elffers helpen we je graag bij een volgende stap in je loopbaan of te herontdekken waar je nu echt energie van krijgt. Neem contact op of bekijk onze diensten.

Neem contact op

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.