De waan van de dag of gevoel van onzekerheid weerhoudt veel mensen ervan om de overstap naar een andere baan te maken. Er is een alternatief om tevredener te worden met je baan, zonder van werkgever te veranderen. Het fenomeen ‘jobcrafting’, letterlijk ‘het boetseren van je baan’. Iets voor jou?

Jobcrafting houdt in dat je je huidige functieomschrijving aanpast aan je eigen drijfveren, kwaliteiten en passie. Het helpt je om de verschillende onderdelen van je eigen baan in kaart te brengen en deze te reorganiseren tot de baan beter bij je past. Op deze manier kun je je eigen draai geven aan je baan. Hiermee krijg je meer invloed op je werk, wat belangrijk is in een tijd waarin we waarschijnlijk langer en harder moeten werken en later met pensioen kunnen. Wellicht is de grootste meerwaarde van jobcrafting dat je baan door jou wordt vormgegeven en niet door je baas.

Stappenplan

De website overduurzameinzetbaarheid.nl deelt een stappenplan om je eigen baan te boetseren:

  1. maak een top-tien van je taken;
  2. op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd aan besteedt;
  3. geef per taak aan of de tijdbesteding toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven of nieuw is;
  4. geef per taak aan of je deze graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Geef ook aan van welk talent helaas geen gebruik wordt gemaakt;
  5. ga nu in gesprek met een coach of leidinggevende om te onderzoeken met welke (kleine) aanpassingen jij je werk zinvoller kunt maken en hoe dit ook past binnen de doelen van de organisatie

“Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken.”

Misschien is er de ruimte voor jou om binnen je bedrijf werkzaamheden aan te vullen, aan te passen, af te stoten of op te lossen. Dit hoeft niet meteen life changing te zijn. Soms kan een kleine aanpassing net dat beetje verschil maken. Plan regelmatig evaluatiemomenten in met je leidinggevende om te zien hoe het gaat. Maar ook met je collega’s. Communicatie is key: draag jij taken over aan een collega, geef hem of haar dan niet het gevoel dat je rotklusjes bij ze ‘dumpt’. Zorg voor een eerlijke verdeling. Houd ook in de gaten of je jezelf niet overschat. In je enthousiasme kun je misschien teveel hooi op je vork nemen.

Bedrijven winnen er ook bij

Onderzoek bij een reeks van bedrijven heeft aangegeven dat medewerkers die aan jobcrafting doen uiteindelijk meer betrokken en tevreden zijn met hun werk, een hoger prestatieniveau bereiken en over een grotere persoonlijke veerkracht beschikken. En bedrijven hebben veel te winnen bij jobcrafting: managers leggen meer verantwoordelijkheid bij de werknemers, het stimuleert hen om ondernemer in hun eigen baan te worden. Als loonsverhoging en promotie niet mogelijk zijn, hebben organisaties met jobcrafting een mooi instrument om hun meest getalenteerde medewerkers te motiveren en behouden.

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.