De koetjes en kalfjes zijn voorbij, jullie zijn net gaan zitten en het gesprek gaat beginnen. En daar is hij dan: de eerste vraag op het sollicitatiegesprek: "Vertel eens iets over jezelf". Gelukkig, want dat is DE vraag die je wilt. Met je antwoord kun je het vervolg van het gesprek sturen. Niet alleen is het een goede kans om de aandacht naar je sterke punten te leiden, het is ook een goede manier om je persoonlijkheid te presenteren. Dus pak het podium en zet je sterkte punten in de spotlights.

De redenen van de recruiters om met deze vraag te beginnen kunnen veelzijdig zijn. Ze willen het ijs breken en je je op je gemak laten voelen, kijken hoe je je verhaal opbouwt, jou laten bepalen welke highlights jij kiest, evalueren of je in de bedrijfscultuur past of bekijken hoe je je presenteert. De recruiter kijkt dus naar meer dan sec de inhoud van je antwoord.

“Het is een vraag die je goed kunt voorbereiden.”

Wat zeg je en waar begin je?

Houd er rekening mee dat je antwoord niet langer dan 3 minuten duurt, dit is ongeveer de tijd dat mensen met aandacht kunnen luisteren.

Begin eens ergens anders dan met je CV. Vertel iets persoonlijks zoals waar je geboren bent, je woonplaats en hoe je gezinssamenstelling is. Vat daarna je CV summier samen. Hier is het van belang dat je juist die punten noemt waarop je wilt dat ze doorvragen. Denk na over het volgende: welke functie is van belang geweest voor de baan waarop je nu solliciteert? Welke competenties heb jij die nu gevraagd worden? Sluit af met een enthousiaste eindzin. Als je enthousiast eindigt krijgt je een enthousiaste wedervraag!

Een recruiter of een werkgever voert soms veel gesprekken op een dag. Het is zaak om bij hen ‘top of mind’ te blijven. Dit doe je met je persoonlijkheid, je CV, je passende werkervaring en opgedane competenties die matchen bij de baan. Of doordat jij nu net de juiste klik had met de interviewer. Ben jij diegene met die aparte hobby of een ander leuk verhaal dat past in je CV, aarzel niet om dat te noemen!

Vermijd 'negatieve' verhalen over je oude werkgever en lange klaagzangen. Focus op het positieve, vertel waar je energie van krijgt en laat je ogen twinkelen. Vanuit dit informele begin zal het gesprek vanzelf een meer zakelijke wending krijgen.

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.