De arbeidsmarkt is de afgelopen 1,5 jaar erg veranderd. Het lijkt wel alsof elk bedrijf op zoek is naar personeel. Niet alleen ervaren, senior professionals en managers, maar ook veel jongeren worden door recruiters benaderd voor banen. Hoe ga je om met deze veranderende arbeidsmarkt? En wat doe je als je benaderd wordt door een recruiter?

De banen lijken wel voor het oprapen de laatste tijd. Op LinkedIn struikel je over de vacatures en oproepen. Het is een goede tijd voor vooral jongeren die nog weinig ervaring hebben en op zoek zijn naar een baan. Maar zeg niet meteen overal ja op als zich kansen voor doen. Het is goed voor je zelfvertrouwen als je door recruiters wordt benaderd, maar denk zelf goed na: past deze baan wel bij mij? Wees dan ook kritisch en vraag goed door waar het precies om gaat.


Meer salaris maar minder aandacht voor de mensen

Vaak weten recruiters mensen te trekken met allerlei beloftes. Dit was ook het geval bij HR-specialist Elisa. Ze werd benaderd door een snelgroeiend bedrijf dat haar een mooi baan en flinke salarisverhoging beloofde. Dat klonk erg aantrekkelijk, maar eenmaal in dienst merkte ze al snel dat de organisatie er andere waarden op na hield dan zij. Er was maar één doel en dat was omzet, omzet en nog eens omzet maken. In het personeel werd niet geïnvesteerd, terwijl Elisa was aangenomen als HR-manager. Er was geen tijd en geld voor opleidingen en de salarissen bleven laag. Toen Elisa zich na enige tijd realiseerde dat zij hier geen voldoening van kreeg, was ze snel weer vertrokken.


Geen ruimte voor creativiteit

Ook Dennis ging fors meer verdienen bij het softwarebedrijf dat hem benaderde. Maar al gauw ontdekte hij dat er geen ruimte was voor zijn creativiteit en innovatieve oplossingen. Hij moest vooral onder hoge druk deadlines wegwerken. Hoewel hij door deze baan geleerd heeft wat hij nodig heeft in zijn werk, kijkt hij terug op een onplezierige tijd, waarbij hij zijn talenten onvoldoende kon gebruiken. Hij werd moe en het koste hem veel tijd en energie om een volgende stap te maken. Inmiddels is hij weer terug bij zijn oude werkgever.


Eindeloos overleg en hiërarchie

Groter is ook niet altijd beter. Een jonge controller van een MKB-bedrijf werd door een grote multinational ‘gekocht’ om op het hoofdkantoor te werken. In eerste instantie was hij trots om voor dit grote bedrijf aan de slag te gaan. Maar al snel merkte hij dat hij een onbeduidende schakel werd in het grote geheel en verder af kwam te staan van de daadwerkelijke bedrijfsvoering. De dynamiek van een klein bedrijf paste juist beter bij hem.


Geen klant gezien

Lies werd beloofd veel met klanten te gaan werken. Na 3 maanden had ze nog geen klant gezien en was ze alleen bezig met het invullen van excelsheets.

“Blijf kritisch”

Blijf kritisch

Zo zie je maar dat beloftes als meer geld of een grotere organisatie niet altijd betekenen dat je erop vooruitgaat. Passen de waarden van een bedrijf bij jouw waarden? Ken je je eigen carrière-behoeften en worden die in de nieuwe omgeving vervuld? Kun je groeien in de richting die bij jou past? Natuurlijk kan een aanbod van een recruiter ook wel een goede stap voor je zijn. Maar wees altijd kritisch als je benaderd wordt voor een baan. Laat je niet verleiden om direct 'ja' te zeggen vanwege mooie beloftes.

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.