Bij het zoeken naar een nieuwe baan vinden we het CV erg belangrijk en besteden we er veel aandacht aan. Terecht, want ons CV is uiteindelijk de beknopte samenvatting die vertelt wie we zijn en welke ervaring we meebrengen als we solliciteren. Maar er is iets raars aan de hand met de manier waarop we ons CV opstellen. Omdat we dat zo gewend zijn laten we in ons CV zien wat ons arbeidsverleden is, welke verantwoordelijkheden we hebben gehad, hoe groot de span of control was en, als het goed is, vermelden we ook nog welke harde resultaten we hebben bereikt. Niks mis mee zou je zeggen, en we blijven heel dicht bij de letterlijke vertaling van Curriculum Vitae, namelijk: levensloop. Er is alleen een grote valkuil waarin we trappen.

Het perspectief van waaruit we ons CV maken is het verleden en we suggereren dat we vanuit onze ervaring een rechte lijn kunnen trekken naar waardevol en succesvol zijn in een nieuwe baan. Het is als autorijden door te kijken door de achterruit. Dat kan je ver brengen als de toekomst er net zo uitziet als in het verleden, maar ik ken geen banen meer waarvoor dat vandaag de dag nog geldt. Nalaten te vermelden hoe goed je door de voorruit kan kijken en zomaar aannemen dat degene die je CV beoordeelt zelf die conclusie wel zal trekken op basis van je verleden, is een grote valkuil.

Het CV van de Toekomst

De wereld is complex geworden. De veranderingen zijn talrijk en volgen elkaar snel op. Er is vaak geen rechte lijn tussen oorzaak en gevolg, er spelen meer factoren een rol en hun onderlinge verbanden zijn niet altijd duidelijk. De toekomst is niet langer voorspelbaar en een rechttoe-rechtaan aanpak bestaande uit analyse en dan actie werkt niet altijd meer. De toekomst is een stuk onzekerder geworden en toch wordt van bedrijven, afdelingen en individuele medewerkers continuïteit en succes gevraagd. Dit is het mentale kader waarin een manager en dus de beoordelaar van jouw CV moet werken. Dat je een rijk en gevarieerd professioneel verleden hebt is een belangrijke basis. Maar net zo belangrijk zijn kwaliteiten, karaktereigenschappen en vaardigheden die je bezit of hebt ontwikkeld en die de nieuwe werkgever het vertrouwen geven dat hij met jou samen succesvol de toekomst te lijf kan gaan. Het CV van de Toekomst vermeld dus niet alleen de lijst van dienstverbanden en verantwoordelijkheden, maar vooral ook hoe je je hebt ontwikkeld, welke ervaringen je daarbij geholpen hebben en welke persoonlijke eigenschappen hebben gemaakt dat je succesvol was bij het hanteren van problemen.

Kort gezegd: de link tussen je ervaringen in het verleden en je persoonlijke ontwikkeling mag in het CV van de Toekomst niet ontbreken. Dit onderdeel van jouw profiel verdient een expliciete plaats. Dit is voor je nieuwe werkgever de vertrouwen gevende indicator dat je ook bij onverwachte ontwikkelingen van waarde zal kunnen zijn.

De Toekomst van het CV

Het CV als samenvatting van wie je bent zal altijd belangrijk blijven, maar moet meegroeien met de tijd. Over de nieuwe eisen met betrekking tot de inhoud hebben we het gehad. Ook de vorm moet met de tijd meegaan. Oriënteer je eens op internet. Je ziet daar verrassende vernieuwingen. In ons loopbaancoaching traject krijgt de presentatie van het CV ook aandacht. Een nieuwe vorm die aanvullend goed werkt is het uploaden van een zelfgemaakte korte 2-3 minuten durende presentatie van jezelf. Om inspiratie op te doen over wat je in zo’n korte tijd kan vertellen raad ik je aan om de bekende TED talk van Simon Sinek te bekijken over WHY, HOW en WHAT. Misschien helpt het je om je drijfveren, de richting die je gekozen hebt en de concrete activiteiten waar je goed in bent en met passie doet in elkaars verlengde te brengen en in enkele minuten over het voetlicht te krijgen.

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.