Waarom zijn we bij het maken van keuzes en het uitstippelen van onze toekomst vaak zelf onze ergste vijand, onze grootste hindernis en onze grootste energieverspiller? Het antwoord ligt dichterbij dan we ons realiseren. Wie kijkt er met z’n eigen ogen? Wie hoort met z’n eigen oren? En wie denkt er met z’n eigen brein? Zijn wij wel zo’n onafhankelijke beschouwer van de werkelijkheid als we denken, of hebben we (onbewust) allerlei filters aangebracht in ons zien, horen en denken die ons beeld van de wereld om ons heen vertekenen?

Zonder dat we het ons realiseren hebben we een beeld van de wereld dat als een prisma werkt. We creëren eerst een beeld van de wereld en kijken vervolgens door dat prisma naar de werkelijkheid. We zien dus niet wat we zien, maar we kijken door een filter bestaande uit: ons wereldbeeld, ons zelfbeeld, onze overtuigingen, veronderstellingen, verwachtingen, ideeën over deugden en plichten … om een paar facetten te noemen. Voor ons horen geldt precies hetzelfde en ook ons brein ontsnapt niet aan het eigen aangelegde filter. Ons brein wil wat we waarnemen kloppend maken met wat we toch al vonden en zo maakt ons brein het cirkeltje rond.

Wat we waarnemen is dus niet DE werkelijkheid, maar een verhulde werkelijkheid. Onze ogen, oren en ons brein zijn geladen met beelden en overtuigingen die we ons eigen hebben gemaakt, maar niet per sé eigen zijn.

Helderheid in de door jou zelf aangebrachte vertekening van de wereld gaat je helpen. De Nederlandse film Alles over Niets, geregisseerd en geschreven door Paul Smit en Robert van den Broek, is al een tijdje één van mijn inspiratiebronnen omdat hij zo duidelijk illustreert hoe die vertekening werkt. In de 70 minuten die de film duurt krijg je situaties voorgeschoteld die herkenbaar zijn en in ironie zijn verpakt. Guido Wijers speelt een leuke gastrol. Hij is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=upUQ0BCSEtw

De verhulling en vertekening weg

De verhulling verdwijnt zodra je je realiseert dat:

  • je niet je gedachten bent, maar ze creëert
  • je in de spiegel niet “jezelf” ziet, maar jouw beeld van jezelf
  • wat je hoort kloppend wordt gemaakt met wat je al vond

De verhulling verdwijnt wanneer je je bewust wordt van het verschil tussen wat is en wat jij denkt dat is. Door deze noties te scheiden, creëer je er wat afstand tussen en kun je onderzoeken wat echt eigen is en wat niet.

“Je bent niet je gedachten, maar je creëert ze.”

Wat is er echt eigen?

In onze westerse cultuur vertrouwen we voor het krijgen van richting en voor het vinden van zekerheid erg op onze omgeving. We oriënteren ons bijzonder op de buitenwereld; sterker nog: we zijn er afhankelijk van geworden. Onze binnenwereld hebben we wat verwaarloosd, terwijl daar de fundamenten liggen waarop je kunt bouwen. De vraag die je moet stellen is: waar kan ik op vertrouwen in mij, voor het bepalen van mijn toekomst? Wat zijn de talenten, kwaliteiten, karaktereigenschappen, passies en energiebronnen die ik in mij heb en richting kunnen geven aan mijn leven? En hoe gebruik ik mijn eigen ogen, oren, brein en hart vervolgens om te speuren naar kansen om mij heen? De antwoorden die je daarop vindt zijn eigen en authentiek.

In je helpen speuren naar wat jou eigen maakt en je helpen kansen te herkennen ligt onze passie als coach. Dus met die speurtocht helpen we je graag.

Wil jij je nieuwe baan concreet maken? Bekijk ons programma

Virtual-Career Check

Bepaal die criteria waaraan jouw volgende baan moet voldoen. Ontdek met hulp van de loopbaancoach welke baan bij jou past en in welke omgeving.

Lees meer

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.