Je hebt de MBTI test gemaakt en hebt het profiel van 'jouw' 4 letters. En dan? Wat ben je dan wijzer? Eline Toet is gecertificeerd MBTI trainer en loopbaancoach. Zij licht het toe.

Teveel details

Na mijn studie bouwkunde wist ik in ieder geval dat ik geen architect wilde worden. Schetsontwerpen maken vond ik heerlijk, maar het tot in detail uitwerken van bouwtekeningen was niks voor mij. Veel te precies; laat mij maar de grote lijnen bedenken. Zo rolde ik het bouwprojectmanagement in.

Mijn eerste project was een haalbaarheidsstudie voor een nieuw gemeentehuis bij een kleine gemeente. Al snel kreeg ik er een tweede en een derde gemeentehuis bij en voordat ik het wist was ik “specialist gemeentehuizen”. Die haalbaarheidsstudies vond ik leuk om te doen; alternatieve oplossingen bedenken, deze naast elkaar zetten en de opdrachtgever adviseren over de beste optie. Maar daarna volgenden het maken van programma’s van eisen met daarin de aantallen kantoorruimtes, de hoeveelheid m² per ruimte, aantallen stopcontacten: zovéél details! Dit betekende natuurlijk ook eindeloze besprekingen. Vreselijk vond ik dat. De projecten gingen goed en ik deed mijn werk prima. Maar kreeg ik er energie van? Nee.

Vele jaren later, ik was inmiddels het HR-werk ingerold, viel het kwartje toen ik de Myers-Briggs Type Indicator® deed en het verschil ontdekte tussen iets goed kunnen en iets goed kunnen én er energie van krijgen.


De MBTI

De Myers-Briggs Type Indicator® (MBTI) is gebaseerd op de persoonlijkheidstypetheorie van psychiater Carl Jung en geeft je persoonlijkheid weer op basis van vier dimensies. Bij elke dimensie zijn er twee kanten, waarvan we voor één kant een natuurlijke voorkeur hebben

1. Waar haal jij je energie uit?
Extraversion (E) of Introversion (I)

2. Hoe neem je informatie op?
Sensing (S) of Intuition (N)

3. Hoe neem je beslissingen?
Thinking (T) of Feeling (F)

4. Hoe ga je om met de wereld om je heen?
Judging (J) of Perceiving (P)


MBTI en je werk

Het bovengenoemde voorbeeld uit mijn eerste baan gaat over de tweede dimensie: hoe neem je informatie op? Aan de ene kant heb je mensen met een voorkeur voor “Sensing”: deze mensen zien eerst details en pas later de grote lijnen. Deze mensen zijn geïnteresseerd in de informatie die zij met hun zintuigen waarnemen. Ze zijn vaak nuchter, praktisch en houden van feiten en concrete details. Aan de andere kant heb je mensen die eerst het grote geheel zien en pas in tweede instantie op de details letten. Deze mensen hebben een voorkeur voor Intuïtion. Zij zien de mogelijkheden, implicaties en betekenissen ingegeven door de zintuiglijke data.

Toen ik me realiseerde dat mijn voorkeur Intuïtion is, werd me duidelijk waarom ik geen energie kreeg van het Pietje-precies-werk dat bij programma’s van eisen, budgetten en planningen hoort. Mijn voorkeur ligt bij het bedenken van mogelijkheden. We kunnen de andere kant wel aanleren, zoals ik deed, maar dit zal altijd energie kosten, terwijl onze voorkeurskant vanzelf gaat.

Bij de MBTI-persoonlijkheidsvragenlijst bepaal je van alle vier bovengenoemde dimensies je voorkeurskant. Dit geeft veel inzicht in wat je leuk vindt en waarom, waar je energie van krijgt en waarom en daarom vinden wij het een mooi instrument bij het reflecteren over een volgende stap in je loopbaan.

“De vier letters helpen om jezelf en de interactie met anderen te begrijpen. ”

De vier letters die je persoonlijkheidstype weergeven, helpen om jezelf en de interactie met anderen te begrijpen. Om erachter te komen wat je MBTI-type is, dien je de MBTI-vragenlijst in te vullen en een feedbacksessie te ondergaan met een gekwalificeerde MBTI-professional. Jaarlijks leidt OPP, de Europese distributeur van de vragenlijst, ongeveer 2.000 mensen op tot gekwalificeerd MBTI-professional, waaronder HR-adviseurs, coaches en lijnmanagers. Ikzelf heb me ook gekwalificeerd.

Wil jij jezelf echt goed leren kennen?
Bekijk ons programma:

Career Boost

De Career Boost is het 4-daagse loopbaanprogramma met als doel keuzes te maken over je loopbaan. Je leert jezelf goed kennen (oa via de MBTI) en onderzoekt wat je ambities zijn. Dit inzicht koppel je aan je ervaring, talenten en competenties. Zo vormt zich het pad en kun je weloverwogen keuzes maken..”

Lees meer

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.