“Als je zélf het roer pakt van je loopbaan en je eigen keuzes maakt, dan komen de waardevolle kansen vanzelf op je af. Dat heb ik de afgelopen periode echt ervaren.” Dat vertelt Jeroen Dekkers (1971), die door Elffers werd begeleid bij het zetten van een nieuwe carrièrestap en sinds april 2016 is verbonden aan hypotheekmarktconsultant Hypsotech.

Jeroen Dekkers

"Kies voor een baan die je echt wilt."

Lang bij dezelfde werkgever

“Tot aan mijn overstap werkte ik in totaal 19 jaar bij één werkgever: ING. Bij dat bedrijf had ik het altijd enorm naar mijn zin. Het is inspirerend om bij een grote instelling te werken. Wanneer je toe bent aan een volgende stap, zijn er altijd nieuwe kansen en uitdagende functies waar je je tanden in kunt zetten.”

“Maar dat is ook gelijk het probleem. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn, moet je uitkijken dat de koers van je loopbaan niet teveel wordt bepaald door het bedrijf waar je werkt. In mijn 19 jaar bij ING had ik in totaal 8 verschillende functies. Maar geen van die functies heb ik echt zelf gekozen. Het waren altijd managers die tegen me zeiden: goh, is dat geen mooie klus voor je? Op zichzelf is daar natuurlijk niets mis mee, en ING heeft me ook altijd alle kansen geboden. Maar in de loop van de jaren kwam wel de vraag bij me op: wie bepaalt eigenlijk mijn koers? Ben ik dat, of is het ING?”

Outplacementtraject

“Die vraag was voor mij de aanleiding om bij Elffers aan te kloppen. Ik had er al eerder de korte en intensieve Career Boost gedaan, maar nu was ik op zoek naar een meer persoonlijk begeleidingstraject. Mijn werkgever heeft daar vanaf het begin aan meegewerkt. In de loop van 2014 heb ik vrijwillig gekozen voor een outplacementtraject waar de begeleiding door Elffers onderdeel van was.”

“De basisvragen waar ik mee worstelde waren: waar sta ik, wat wil ik écht, waar wil ik heen, en hoe kan ik een loopbaankeuze maken die helemaal bij mij past? Zo heb ik het ook geformuleerd voor mijn coach: help mij om vanuit mijn hart te kiezen voor een baan die ik echt wil.”

“In de eerste fase van de begeleiding voerde ik vrijwel wekelijks gesprekken met mijn coach. Het belangrijkste wat zij deed was mij helpen een pas op de plaats te maken en naar binnen te keren. Ik was juist geneigd om te kijken naar vacatures en loopbaanmogelijkheden. Maar mijn coach zei: neem eerst de tijd om je werkelijk te bezinnen op de vraag wat je wilt.”

Zelfkennis vergroten

“Met dat bezinnen ben ik uiteindelijk een aantal maanden bezig geweest. Ik probeerde in een paar woorden weer te geven wat mijn kernkwaliteiten zijn. Daar kwam onder meer uit naar voren dat ik graag nieuwe dingen neerzet en leiding geef aan veranderingen. Ik ben daarbij in staat om mensen mee te nemen, te motiveren en te begeleiden.”

“Tijdens de eerste maanden van het coachingstraject voerde ik gesprekken met mensen die mij ofwel privé ofwel zakelijk kennen. Bij hen checkte ik of de woorden waarmee ik mezelf beschreef ook werden herkend. Het was al met al een enorm waardevolle exercitie, die ook zekerheid gaf. Natuurlijk was het spannend om na zo’n lange periode mijn oude werkgever te verlaten, maar ik had steeds de overtuiging dat ik weer een nieuwe bestemming zou vinden. Ik voelde altijd een soort innerlijke rust.”

“Ik voelde een innerlijke rust.”

Werken bij kleinere organisaties

“Door de gesprekken met mijn coach realiseerde ik me ook dat ik graag bij een wat kleinere organisatie wilde werken die sterk naar buiten en op klanten gericht is. Want ik was me bij ING in de loop van de jaren toch wat ongelukkig gaan voelen over het feit dat je in zo’n grote club zoveel tijd kwijt bent met interne processen en eindeloos afstemmen. Je krijgt wel verantwoordelijkheid, maar je kan die daardoor eigenlijk nooit nemen.”

“Op basis van deze inzichten, ben ik me na een aantal maanden coaching weer meer op de arbeidsmarkt gaan richten. Ik reageerde op vacatures en voerde vooral veel netwerkgesprekken. Een van die gesprekken leidde begin 2016 tot een mooie nieuwe functie bij Hypsotech.”

“Ik ben er net begonnen, maar de komende tijd zet ik de gesprekken met mijn coach voort, al is de frequentie wel lager dan in het begin. Het is voor mij belangrijk om af en toe te reflecteren op de vraag hoe ik mijn nieuwe functie kan invullen zodat die ook blíjft passen bij wat ik zoek. Daarbij ga ik uit van de inzichten die ik tijdens de eerdere gesprekken opdeed.”

Zoek je een nieuwe baan op het executive niveau? Bekijk ons programma:

Executive Career Switch

In dit traject helpen we je individueel met een persoonlijk plan om zo snel mogelijk, maar goed doordacht een nieuwe werkkring te vinden.

Onze executive loopbaancoach begeleidt je bij de voorbereiding op je volgende loopbaanstap op het executive niveau.

Lees meer

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.