Wanneer je als jonge professional net de arbeidsmarkt opkomt, kan het lastig zijn om de juiste baan te vinden. Je hebt immers nog geen of weinig ervaring. Hoe zorg je ervoor dat je toch opvalt tussen de concurrentie? Oftewel: hoe onderscheid je jezelf op de arbeidsmarkt? 

Tip 1 - Zet je netwerk in

Vergeet niet je netwerk in te zetten bij de zoektocht naar een baan. Belangrijk hierbij is dat je je netwerk ook goed onderhoudt. Blijf op LinkedIn in contact met mensen die je kent, je weet maar nooit of zij uiteindelijk de gouden tip voor je hebben. Ken je mensen bij een bedrijf waar je gaat solliciteren? Leg dan zeker even weer contact. Vraag wat de cultuur is van het bedrijf en hoe de sollicitatieprocedure bij hen is verlopen.

Je LinkedIn profiel moet natuurlijk altijd up-to-date zijn. Je weet nooit of een potentiële werkgever of recruiters jouw profiel bezoeken.

Tip 2 - Zorg voor een opvallend CV

Dat je CV belangrijk is bij het zoeken van een baan, is vanzelfsprekend. Maar niet alleen de inhoud van je CV is belangrijk, ook de opmaak doet ertoe. Het kan net dat beetje extra geven wat ervoor zorgt dat jij opvalt tussen die stapel CV’s. Zorg er dan ook voor dat je CV er gelikt uit ziet. Tegenwoordig zijn er veel simpele tools, zoals bijvoorbeeld Canva, om je CV op te maken.

Tip 3 - Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je altijd goed voorbereid bent op sollicitaties. Oefen in assessments en cognitieve testen. Dat geeft extra zelfvertrouwen.

Een goede manier om je voor te bereiden op de sollicitatievragen is met de STAR-methode. Dit is een gesprekstechniek die vaak tijdens sollicitatiegesprekken gebruikt wordt. STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat.

De methode wordt veel toegepast tijdens sollicitatiegesprekken door de interviewers. Zij stellen dan de volgende vragen:

  • Beschrijf een recente of lastige situatie die je hebt opgelost (situatie)
  • Wat was je rol in die situatie? (taak)
  • Wat heb je gedaan op het op te lossen? (actie)
  • Welk resultaat leverde dit op? (resultaat)

Door je hierop voor te bereiden, kun je alvast nadenken over een aantal goede voorbeelden en word je niet overvallen door deze vragen.

Meer weten over hoe je je voorbereidt op een sollicitatie? Bekijk hier nog meer sollicitatietips.

Wees jezelf

Los van deze tips is het natuurlijk belangrijk dat je altijd jezelf blijft. Je hoeft je niet anders voor te doen om op te vallen. Een werkgever moet jou aannemen voor wie jij bent. Ga je dus niet aanpassen, omdat je denkt dat je dan een grotere kans maakt.

Aan de slag met jouw loopbaan?

Career Check Basic

Wist je dat we ook loopbaancoaching bieden aan jonge professionals? Juist in deze fase is het goed om te onderzoeken wie je bent, wat je wil en wat je kan. Tijdens onze trajecten leer je meer over jezelf en helpen we je op weg naar de volgende stap in jouw loopbaan.

Lees meer

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.