Als cliënten bij mij komen om over hun loopbaan te praten, komt regelmatig eigen ondernemerschap naar voren als serieuze optie. Eigen baas, geen politiek, geen vergadercultuur. Allemaal aspecten die zelfstandig ondernemen aantrekkelijk maken.
Twijfels zijn er daarentegen ook: wat staat me te wachten, wat zijn de financiële consequenties, kan ik het wel? Een vraag die mij dan ook vaak gesteld wordt: Ben ik een ondernemer?

Realistische kijk op ondermemen

Voorbereiding en een goed zelfinzicht zijn de sleutelwoorden. Begin met een goed beeld te krijgen van het ondernemerschap. Het klinkt interessant om ‘ondernemer’ te zijn. Het roept associaties op van vrijheid, geld, groei. Maar dat is natuurlijk niet alleen maar zo. Ga praten met mensen die de stap al hebben genomen. Vraag naar wat ze is meegevallen, wat is tegengevallen, waar zijn ze het meeste tijd aan kwijt, hoe snel hebben ze geld verdiend, hoe kijken ze terug op hun beslissing? Kortom, laat de werkelijkheid goed tot je doordringen.

“Onderzoek goed de realiteit.”

Beslissingen nemen

Een indicatie om te bepalen of je een ondernemer bent, is hoe je omgaat met veel alleen doen. Hiermee bedoelen we niet alleen de laptop die jezelf moet instellen, maar vooral de verantwoordelijkheid die je draagt voor alle beslissingen die genomen moeten worden. Dat kan best moeilijk zijn, vooral als je gewend bent of het prettig vindt te werken in teams, veel overleg te voeren of graag overwegingen tegen anderen aanhoudt.

Wat hier ook mee samenhangt is eenzaamheid. Tegen wie kun je je problemen en vragen aanhouden? Wat doe je als je vastloopt? Ik geef dan ook als tip mee om één of meerdere neutrale ‘adviseurs’ om je heen te verzamelen. Een raad van advies die je kritische vragen stelt, meedenkt over issues en problemen, die je scherp houdt.

Overwegingen

Het klinkt zo simpel, maar heb je echt een goed ondernemersplan? Heb je een realistisch beeld van de afzetmarkt, van je klanten en investeringsmogelijkheden of maak je het beeld romantischer dan het eigenlijk is? Acquisite gaat veel van je tijd kosten en er hangt veel van af. Heb je daar moeite mee of gaat dat je juist goed af?

Kijk kritisch naar jezelf. Heb je de discipline om zaken helemaal uit te voeren of draai je om acties heen, stel je veel uit? Ondernemen is vooral doen en als jij het niet doet, gebeurt het niet.

Een belangrijke factor om mee te nemen in je beslissing is het thuisfront. Hoe kijken zij er tegenaan? Support je partner je? Kunnen zij omgaan met (financiële) onzekerheid? Praat daarover en respecteer hun mening en gevoelens.

Dus

Ik vind een typische ondernemer iemand die een realistisch beeld heeft van zowel de markt, zichzelf, als het ondernemerschap. Ik denk aan iemand die kennis van de branche heeft, goed weet wat hij gaat aanbieden en zichzelf kent. Uiteindelijk weet je pas of je een ondernemer bent als je het echt doet, maar bovenstaande aspecten zijn wel belangrijke indicatoren.

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.