Tijdens onze loopbaancoaching trajecten staan vaak drie vragen centraal: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Om deze vragen te beantwoorden gebruiken we o.a. de Intodrives-test. Wat is Intodrives en wat kun je ermee? Mieke van Leeuwen is gecertificeerde Intodrives coach en vertelt er meer over.

Wat is Intodrives?

Intodrives is een testinstrument dat inzicht geeft in je drijfveren. Wat vind je belangrijk? Wat motiveert je? Daarnaast geeft het ook inzicht in je weerstanden en in welke (werk)omgeving je het beste gedijd.

Drijfveren

De uitslag van de test geeft een goed beeld van wat belangrijk voor je is, waar je energie van krijgt en wat je motiveert. Dit is op basis van zes kleuren, zes verschillende drijfveren. De test laat zien hoe hoog je scoort per drijfveer. Hoe hoger de score, hoe belangrijker deze drijfveer voor je is.

Weerstanden

Ook de weerstanden worden in 6 kleuren aangegeven. De weerstand geeft aan met welk gedrag van andere mensen je moeite hebt. Hoe hoger de score, hoe groter de weerstand die je kunt ervaren. Als je bijvoorbeeld hoog scoort op rood, dan kan het je irriteren als mensen bazig en dominant zijn en de confrontatie opzoeken. Ook kun je het lastig vinden als mensen beslissingen doordrukken.

De Intodrives test geeft dus niet alleen inzicht in jouzelf, maar ook in de omgang met anderen.

Omgevingsindicator

Op basis van deze kleuren, geeft de test ook aan in wat voor soort omgeving je het beste tot je recht komt. Dat geeft mensen vaak of een bevestiging: ik zit al in een goede organisatie. Of, als ze op zoek zijn een andere baan, geeft het ze richting in de zoektocht naar een bedrijf en omgeving die hierop aansluit.

Intodrives in de praktijk

Hoe wordt Intodrives in de praktijk gebruikt tijdens een loopbaancoaching traject? De vraag van jou als cliënt is altijd het uitgangspunt. Die vraag kan bijvoorbeeld zijn: ‘ik zit minder in mijn vel op mijn werk en ik kom er niet uit wat ik dan wel wil’. De Intodrives-test kan dan al veel inzicht geven over de situatie waar je in zit.

Bijvoorbeeld, omdat je in de uitslag ziet dat je veel weerstand hebt op rood en dat is nu juist waar je veel mee te maken hebt in je werkomgeving. Dat kan verklaren waarom je niet lekker in je vel zit.

Maar ook, en dit zie ik als loopbaancoach vaak, als je al 10 of 15 jaar bij dezelfde werkgever zit en je bent toe aan iets anders, of moet gedwongen op zoek naar iets anders. Dan helpt de test bij het nadenken over: wat wil ik eigenlijk? En wat kan ik nog meer, naast hetgeen wat ik al ken?

Rapportage van de Intodrives-test

Uit de Intodrives-test komen drie rapportages. Een rapportage met een grafiek diagram en staven met de zes kleuren. Dan volgt een beknopte en een uitgebreide rapportage van de uitslag. De uitgebreide versie geeft ook een stukje achtergrond en theorie. Wat is Intodrives? Waar staan de kleuren voor? Zo weet je hoe je de uitslag kunt lezen.

Vervolgens zoomt de rapportage in op jouw uitslag. De test maakt duidelijk in welke mate je gedreven wordt door de verschillende drijfveren. Per kleur wordt vervolgens uitgelegd wat het voor jou betekent. Er staat bv. dat je in meerdere mate gemotiveerd wordt door groen. Dat betekent onder andere dat je communicatie belangrijk vindt en ook samenwerking met andere mensen op waarde schat.

Als loopbaancoach stel ik tijdens een traject ook vragen n.a.v. deze uitslag. Herken je je hierin? Kun je een voorbeeld geven waarin dit tot uiting komt? Door zo’n gesprek gaat de uitslag ook echt leven en wordt het heel praktisch.

Intodrives als toevoeging tijdens je loopbaancoaching traject

Tijdens de loopbaancoaching trajecten bij Elffers gaan we op zoek naar het antwoord op 3 kernvragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Met name bij die eerste vraag ‘wie ben ik’ is de Intodrives test een echte aanvulling. Zowel voor jou als voor mij als loopbaancoach. Daarom zetten we de Intodrives-test ook in het begin van het traject in.

Wat in zo’n rapportage staat, is niet altijd allemaal nieuw voor je, maar vaak geeft het herkenning en bevestiging. Maar hoe pas je deze uitslag praktisch toe? Hoe helpt het jou bij het maken van keuzes in je loopbaan? Daar helpen wij je als loopbaancoaches bij tijdens een traject.

Gerichter keuzes maken

Als je later weer op een punt komt waarop je loopbaankeuzes moet maken, kun je weer terugvallen op je Intodrives rapport. Wat vind ik belangrijk in een werkomgeving? Waar word ik door gemotiveerd? Waar krijg ik energie van?

Maar het rapport kan ook een ondersteuning zijn in de voorbereiding op een sollicitatie. Het helpt om gerichter keuzes te maken.

Aan de slag met jouw loopbaan?

Wil jij een nieuwe stap zetten in jouw loopbaan? Of vraag je je af of je nog wel op je plek zit? Tijdens onze trajecten leer je meer over jezelf en helpen we je op weg naar de volgende stap in jouw loopbaan.

Bekijk onze trajecten

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.