René Lagerburg

Je bent 35, werkt al elf jaar bij een bank en vraagt je af of leidinggeven bij een kleinere organisatie mogelijk een nieuwe uitdaging kan zijn. Ook heb je een passie voor topsport en wil je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om in die wereld een technische functie te bekleden. Wat te doen? Wachten tot je huidige job vanzelf leuker wordt en hopen dat de gouden (sport)kansen op een dag zomaar voorbijkomen? René Lagerburg vond z’n eigen weg – én een nieuwe interessante job – dankzij een sabbatical en een loopbaancoaching traject bij Elffers Career Management.

Een bijzonder project

René heeft van zijn volgende carrièrestap een bijzonder project gemaakt, onder de noemer ‘ruimte maken om na te denken en een weloverwogen keuze te maken’. In plaats van te mikken op een gerichte directe overstap door te solliciteren op functies die qua ‘gut feeling’ aansloten bij opleiding en competenties, pakte hij het heel anders aan. Hij nam als het ware afstand om beter te kunnen zien waar zijn mogelijkheden lagen – en om uiteindelijk een betere keuze te maken.

Verder groeien binnen een kleine organisatie

De Rotterdammer had het prima naar de zin bij ABN AMRO als senior projectleider. De bank is een fijne werkgever en de job bood voldoende uitdaging. Toch kriebelde het. Na het leiden van organisatiewijzigingen en transities bij de bank wist hij dat hij graag vooroploopt.

Organiseren en leiden is zijn kracht. “Maar zou ik daar verder in kunnen groeien bij een kleinere organisatie? Hoe kan ik mijzelf opnieuw maximaal uitdagen en ontwikkelen met de brede ervaring die ik in elf waardevolle jaren opdeed bij ABN AMRO?”, formuleert René de vraag die hem in 2022 bezighield.

Het smaakte naar meer

Maar er knaagde nog iets anders. Na een carrière in het amateurvoetbal ondersteunde hij zijn club enige tijd op het technische vlak. Dat smaakte naar meer. “Vervolgens heb ik ook een mooie bijdrage kunnen leveren in de organisatie van de waterpoloclub van mijn vriendin, zonder dat ik zelf een achtergrond in waterpolo had. Deze club, een van de grootste van het land, is in vrij korte tijd gegroeid van een degradatie- naar een kampioenskandidaat in de eredivisie van het waterpolo. Organiseren en alles uit mensen, een club of een organisatie halen, dat is mijn vak. Als het om sport gaat zou je het zelfs een passie kunnen noemen. Zou daar een toekomst voor mij kunnen liggen, zo vroeg ik mij af.”

“Afstand nemen, een stap terug doen, ik had het idee dat dat voor mij goed kon werken.”


René vond een manier om de vele vragen serieus op tafel te leggen en antwoorden te vinden. “Afstand nemen, een stap terug doen, ik had het idee dat dat voor mij goed kon werken. Ik besloot drie maanden vrij te plannen om mij echt alleen met deze vragen bezig te houden en de juiste keuzes te maken.” Om zijn missie maximaal kans op succes te geven, vond René dat hij goed beslagen ten ijs moest komen. “Ik voorzag dat een loopbaancoaching traject bij Elffers, een organisatie die bij de bank goed staat aangeschreven, mij meer over mijzelf zou kunnen leren. Ik ben blij dat ik bij hen heb aangeklopt, als voorbereiding op mijn missie.”

Waardevolle zoektocht

Want René leerde in een aantal sessies en (t)huiswerkopdrachten veel over zijn persoon, zijn drijfveren en zijn sterke en minder sterke kanten. Hij noemt onder meer de 360-graden feedback methode en de oefening waarbij hij zijn leven in parten van zeven jaar beoordeelde. “De belangrijkste uitkomst van de gesprekken en oefeningen is dat ik daadwerkelijk die organisator, die leider ben. De persoon die de kar trekt en weet hoe hij trajecten in samenwerking met anderen tot een succes maakt. Ik noem het geen totaal nieuw inzicht, het is geen complete verrassing. Het is een bevestiging die prettig en waardevol is bij de zoektocht naar het vervolg van mijn loopbaan.”

Ook heeft het traject hem nieuwsgierig gemaakt. Hij kijkt er naar uit om te ondervinden of een kleinere organisatie hem goed ligt, met minder organisatielagen en meer zicht op het effect van zijn beslissingen en handelen. “Kennis, inzicht en een goed gevoel over jezelf en wat je kunt en wilt – dat zijn allemaal dingen waar ik de volgende stap mee kon maken.”

Een verademing

De sabbatical die volgde was een verademing, vertelt René. Met de ‘learnings’ uit het traject met Elffers in het achterhoofd sprak hij met mensen in zijn netwerk en zocht hij wat gerichter op vacatures die hem zouden passen. De sollicitatieprocedures ging hij in met meer kennis over zijn eigen competenties. Intussen dompelde hij zich maandenlang onder in de wereld van betaald voetbalorganisatie FC Den Bosch. “Ik heb daar alles kunnen zien, doen en meemaken. Het technische en financiële reilen en zeilen van de club kunnen ervaren, alle vragen kunnen stellen en veel kunnen leren. Het leuke was dat de leiding van de club ook zeer geïnteresseerd was in mijn vragen en zijn voordeel kon doen met mijn frisse kijk op de zaken en mijn ervaring in een andere topsport. Dat maakte de maanden bij de club tot een win-win voor beide kanten.”

Het hele traject heeft intussen tot resultaat geleid. Nee, René heeft er geen job in de sportwereld aan overgehouden, al was dat ook niet het directe doel. “Ik heb wel de overtuiging dat mijn passie voor organisatie in sport écht is. En: de moeite waard om in de komende jaren naar te blijven kijken.”

Nieuwe uitdaging

René gaat binnenkort in een leidinggevende functie aan de slag bij Cuccibu, een consultancybedrijf op het gebied van IT risicomanagement, information security, cyber security, privacy en legal. “Een bedrijf van circa zeventig medewerkers, waar ik een afdeling ga leiden en waar ik lid word van het management team. Op de inhoud ben ik geen expert, maar wel in het organiseren en daarmee ook alles uit de mensen in mijn team en organisatie te halen”, zegt René, met het vertrouwen dat zijn Elffers-traject en zijn sabbatical hem heeft opgeleverd. Nog een goede raad voor iedereen die zijn ‘format voor de toekomst’ wil volgen? “Doe het. Een stap terug doen is gezond voor jezelf, voor je fysieke en mentale gezondheid. Uitzoomen om de dingen scherper te kunnen zien: je wordt er echt wijzer van!”

Ook met loopbaancoaching aan de slag?

Wil jij ook met loopbaancoaching aan de slag?

Contact

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.