“Opeens zie je het. Je hebt ongemerkt een ommekeer gemaakt in je loopbaan. Dat was toen ik laatst stuitte ik op een vacature waar ik een jaar geleden nooit naar zou hebben gekeken. Een functie op een accountantskantoor… hm, interessant. Wel een heel andere omgeving dan de bank, maar ik denk dat ik het zou kunnen én dat ik het leuk zou vinden”, zo vertelt Patricia Neuteboom, hypotheek expert bij ABN AMRO.

“Dat ik de job bekeek, is al een kleine revolutie. Wat een jaar geleden ondenkbaar was, is nu een reële optie. Ik heb door de Career Check van Elffers veel meer zicht gekregen op mijn kracht en op mijn echte interesses. Ik ben als het ware uit de tunnel gestapt; de arbeidsmarkt is een stuk groter en interessanter geworden!”

Het verhaal van Patricia Neuteboom, Hypotheekspecialist bij ABN AMRO, is voor velen herkenbaar. Ze werkt al veertien jaar bij de bank, waarvan tien in min of meer dezelfde functie. Ze keek wel eens voorzichtig over de schutting – binnen en buiten de organisatie. Maar omdat ze niet wist wat ze kon of wilde, werd haar nooit echt duidelijk of het gras bij de buren daadwerkelijk groener is.

“Als je jaren doorakkert zonder om te kijken, zou je haast vergeten waar je kracht ligt.”

“Anders dan veel andere bankmedewerkers in Nederland hóef ik niet per se weg bij de bank”, benadrukt zij. “Wel had ik voor mezelf niet helder of en hoe ik verder wil bij de bank. Ik was een beetje uitgekeken op mijn functie. Als je al zo lang in hypotheken voor internationale klanten – met name expats – werkt, zou je haast gaan denken dat je niks anders kunt. Ik werd daar onrustig van. Het werd tijd om in mijzelf te investeren, met de Career Check.”

Zes stevige tweewekelijkse online sessies via Teams hebben de kijk van Patricia op werk en op zichzelf danig veranderd. “Twee woorden: leerzaam en confronterend. Het traject was een spiegel op mijzelf als mens en als professional, dankzij 360 graden feedback, een drijfveren-onderzoek en een MBTI-test. We hebben samen gekeken naar carrièrewaarden en -behoeften en ik heb een missie voor mezelf geschreven. Heel interessant en moeilijk was de opdracht om tien korte succes stories te schrijven over werk of privé: dingen die goed geslaagd zijn, waar je trots op bent. Dat was een eye-opener. Ik was goed in het benoemen van dingen waar ik niet goed in ben, de positieve kanten belichten vond ik lastig. Als je jaren doorakkert zonder om te kijken, zou je haast vergeten waar je kracht ligt.”

“Ik heb gemerkt dat dit online traject vrijwel even waardevol is als een face-to-face traject.”

Het traject leverde ook kennis op over de persoon Patricia. “Ik heb ingezien dat ik ongevraagd, vanuit mezelf, heel ver ga in mijn dienstverlening aan de klant. Ik zie nu dat ik een duidelijke drive op dit punt heb, ik ben een bijtertje in service en ondersteuning, haha! Ook heb ik ingezien dat ik een sterke commerciële instelling heb, gericht op resultaat. Ik kijk nu met liefde en waardering naar mezelf. Wat eerst een grijze vlek was, is nu een kracht. Een besef dat je meeneemt in je kijk op werk bij de bank. En ooit wellicht – buiten de bank.”

“Ik ben ook meer in capaciteiten dan in functies gaan denken: je persoonlijke kenmerken en wat je als ervaring meebrengt is vaak belangrijker dan een 1-op-1 match met een specifieke functie. De Elffers coach heeft mij geleerd dat ik met al mijn ervaring inmiddels veel meer ben dan een optelsom van opleiding en kennis. Als je je bewust bent van je ervaring en competenties, ga je heel anders naar jezelf kijken.”

De spiegel van de Career Check heeft ook af en toe pijn gedaan. “Ik kreeg door onze sessies opeens helder dat ik mij in mijn werk en keuzes ook heb laten beperken. Dat ik onvoldoende zélf aan het stuur stond van mijn loopbaan en ontwikkeling. Een pijnlijke vaststelling, die me emotioneel raakte. Knap dat de coach dat zelfs online teweeg kon brengen – Ik heb gemerkt dat dit online traject vrijwel even waardevol is als een face-to-face traject.”

“Ik ben als het ware uit de tunnel gestapt; de arbeidsmarkt is een stuk groter en interessanter geworden.”

Zo is de Career Check voor Patricia een heel interessante ontdekkingstocht geworden. En op sommige punten ook een beetje een reality check. “Ik merk dat ik met meer zelfvertrouwen naar andere banen kijk. Dat ik meer zicht heb op wat ik kan en dat ik goed ben in de dingen die ik leuk vind. Ik heb geleerd dat ik daar op kan vertrouwen. Dat is heel bevrijdend!”, zegt Patricia.

Nog één ding. “Misschien werk ik nog wel heel lang bij de bank. Maar wel met veel meer openheid voor en interesse in jobs waarin ik misschien wel eens heel goed zou functioneren en gelukkig in zou kunnen zijn. We zijn door de tunnel heen, de deuren en ramen staan open. Ik kan gerichter aan mijn ontwikkeling gaan werken.”

Nieuwsgierig naar de online Career Check of een ander geschikt coaching programma?

Wij bespreken graag uw situatie en onze mogelijkheden. Indien u interesse heeft in nadere kennismaking, neem contact met ons op!

Contact

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.