Dat Elsa Croes leergierig is, positiviteit meeneemt naar haar werk en gek is op afwisselende, drukke werkdagen, dat wist ze al van zichzelf. Dat ze die eigenschappen leidend kan maken bij haar zoektocht naar volgende carrièrestap, dat is nieuw. “Ik hoef mijn energie en enthousiasme niet ondergeschikt te maken aan mijn baan. Sterker nog: ik ga op zoek naar een job waarin ik met die eigenschappen juist volledig tot mijn recht kom!”

De nieuwe kennis over wie zij is en waar zij energie van krijgt, vergaarde Elsa door deel te nemen aan de Career Boost, het loopbaanprogramma van Elffers. “Daar leerde ik dat het belangrijk is om jezelf te kennen. Ik heb inzichten opgedaan waarmee ik een betere keuze kan maken voor een volgende loopbaanstap. Dat is wat de Career Boost mij opleverde.”

Elsa (29) werkt bij ING in Leeuwarden al zes jaar als Customer Loyalty Professional, met een vast contract. Ze geeft daar financieel advies op de credit card afdeling. “Na een paar jaar kende ik het kunstje zogezegd wel”, lacht Elsa, die een lichte onrust voelde en worstelde met de vraag: hoe verder?

“Het heeft even een paar jaar geduurd voordat ik overtuigd was dat ik meer kan dan wat deze baan van mij vraagt. Een switch naar een andere functie, binnen of buiten de bank, ligt al een tijdje voor de hand.”


“Ik was altijd bezig met mezelf in een baan te proppen. Ik heb geleerd dat een baan bij mij moet passen en niet andersom.”

Ik heb mijzelf ontdekt

Maar wat dan? Na zes jaar werken in een call-center omgeving had Elsa voor zichzelf niet helder in wat voor soort functie zij zou kunnen floreren. “Ik heb lang rondgekeken en kwam veel jobs tegen waarin ik mij vermoedelijk al na een jaar ga vervelen. Nergens ging mijn hart sneller van kloppen. En als ik dan iets op het oog had wat mij leuk leek, dan bleek ik ervaring te missen. Dat hielp ook niet bij mijn oriëntatie.”

Elsa deelde haar onzekerheid over die volgende stap met haar leidinggevende, die haar de mogelijkheid van de Career Boost aan de hand deed. Twee jaar lag het idee op de plank, voordat het werd uitgevoerd. Een gouden greep, zo bleek. “Ik heb mijzelf ontdekt”, zo vat Elsa de ‘winst’ samen van de Career Boost.

“Ik heb geleerd wie ik ben. En dat wat ik kan oké is. Ik ben een vrij energiek persoon. In sommige functies en omgevingen past dat niet altijd, waarop ik aan mijzelf ging twijfelen. Die twijfel is nu weg: de energie en het enthousiasme vormen een kracht die ik niet moet wegredeneren.”

Wat wil Elsa het liefst doen en waar krijgt zij energie van? Daar hebben de 360 graden feedback en een MBTI-persoonlijkheidstest helderheid in gebracht. “Die test heeft mijn vermoedens bevestigd, ik herkende mezelf in de uitkomsten. De eye-opener: ik was altijd bezig met mezelf in een baan te proppen. Ik heb geleerd dat een baan bij mij moet passen en niet andersom.”


“Ik heb lang rondgekeken en kwam veel jobs tegen waarin ik mij vermoedelijk al na een jaar ga vervelen.”

Er is meer dan alleen de bank

Met al deze kennis is ze zich opnieuw aan het oriënteren. Niet meer alleen binnen de bank, maar ook erbuiten. Niet meer de jobs die ze zeker aan zou kunnen, maar ook banen die haar op den duur op managementniveau kunnen brengen. “Er is meer dan alleen de bank. Ik kijk naar functies waarin ik veel vrijheid krijg, want ik gedij op zelfstandigheid. Veel sociale contacten, met collega’s, klanten en relaties, dat is ook een must. Een baan van negen tot vijf hoeft ook niet per se, zeker als ik enthousiast ben over wat ik doe. Belangrijk: het moet afwisselend zijn, ik kan niet de hele dag hetzelfde doen.”

Die kennis werkt bevrijdend. Elsa kijkt met heel andere ogen rond in de wereld van werk – een wereld die een stuk groter geworden is. Bij dat alles wil de Leeuwardense wel kwijt dat de Career Boost ook in de huidige online vorm van grote waarde is. “Natuurlijk is het gezellig als je tijdens een face-to-face sessie bij de koffiemachine met andere deelnemers bij kunt praten. Maar ik heb uit de online versie van het programma alles gehaald wat ik nodig heb.”

En nu? “Ik zie mijzelf ergens werken waar ik aan het eind van de dag moe maar voldaan kan zeggen: zó, dat was een lekkere volle, afwisselende werkdag!” Ligt die job binnen de bank? “Dat kan, maar misschien vind ik iets buiten de bank. Mijn leidinggevende begrijpt dat.” Want, zo maakt Elsa duidelijk, vertrekken is ‘all-in the game’. “Liever iemand die weet wat ze wil en kan, dan iemand die z’n hele loopbaan ongelukkig zit te wezen bij de bank. Dat is dan wel weer heel mooi, dat ze bij de ING zo denken.”


Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.