2018-07-26

Is er werk na de bank?

Vorige week stond een alarmerend artikel in het FD ‘Geloosd bankpersoneel komt bijna niet meer aan de bak’.* Met veel ‘bank-klanten’ onder mijn begeleiding, wil ik dit nuanceren. Ik heb meerdere (senior) bankmanagers begeleid tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan en zij hebben bijna allemaal een mooie baan gevonden. Maar dat ging niet vanzelf.
Een reorganisatie doet wat met een mens. Je toekomst is onzeker, je moet het bekende loslaten en je blik naar buiten richten. Dat vergt lef. Als een hert in de koplampen staren brengt je niet verder. Je kunt beter snel zelf in actie komen en gebruik maken van de mogelijkheden die je werkgever je nu (nog) biedt.

Meer weten? 

info@elffers.nl
035 541 00 80

Bekijk onze brochure 

Werken met Elffers

Heft in eigen handenWerk na de bank
Het geheim van het na de bank carrière succes van onze oud bank cliënten is dat zij het heft in eigen hand hebben genomen. Ze hebben niet gewacht tot het geld van de afkoopregeling op was, wat met de riante regelingen bij banken wel even kan duren. Want als je dat doet, raak je heel snel achterop. Bovendien wordt de drempel om daarna actief op zoek te gaan naar een baan heel hoog en gaat je leeftijd misschien parten spelen. Ondanks dat de arbeidsmarkt gunstig is, is dat een risicofactor. 


Actief mobiel
Ik raad iedereen aan die nu (actief) mobiel is of waarbij een reorganisatie op stapel staat: kom in actie en bepaal je volgende stap. Gebruik deze tijd om goed na te gaan wat je talenten zijn, wat je wilt, waar je je kunt ontwikkelen en waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt. Trek daarbij het hele arsenaal aan mogelijkheden die je van de bank aangereikt krijgt leeg. Volg opleidingen, zoek een coach, ga stage lopen. Maar vooral: zoek uit wat jij kunt en wilt en gebruik dat als vertrekpunt voor de toekomst.

Focus en energie
Naar aanleiding van een reorganisatie zijn er 4 toekomstscenario’s mogelijk en bereid je daarop zo snel mogelijk voor:

1) Je solliciteert op een baan binnen de bank
Lees hier het loopbaanverhaal van ING-er Mieke Nan

2) Je solliciteert op een vergelijkbare baan buiten de bank
Lees hier het loopbaanverhaal van voormalig Rabobank medeweker Dick Bos

3) Je gaat iets heel anders doen (Career Switch)
Lees hier het loopbaanverhaal van voormalig ABN AMRO medewerker Maurice Sluis

4) Je start je eigen onderneming of koopt je in
Lees hier het loopbaanverhaal van voormalig ING medeweker Jeroen Dekkers

Het heeft weinig zin om voor alle opties te gaan en half werk te verrichten. Een belangrijke sleutel tot succes is focus. Daarom raden wij je aan je ‘job bulls eye’ heel concreet te formuleren: die baan waarop je al je energie en focus richt. Je pitch, CV en LinkedIn profiel zijn allemaal gericht op het bereiken van die baan. 

Elffers heeft een concreet proces ontwikkeld dat uiteindelijk leidt tot jouw job bulls eye en een goed doordacht plan hoe je deze baan krijgt.  

Conclusie
Het vinden van een nieuwe bestemming kan hard werken zijn. Er komen veel vragen en overwegingen op je pad. Een goed doordacht plan en focus geven je rust en vertrouwen in de toekomst. 

Het is ook een kwestie van volhouden en doorzetten. Voor bankmedewerkers is de kans dat zij precies hetzelfde gaan doen bij een vergelijkbare organisatie  niet zo groot. Hun plan en verhaal om de arbeidsmarkt te overtuigen moet daarom helemaal op orde zijn.

Wil je hulp van iemand die je kan spiegelen, kritisch met je mogelijkheden mee kan denken en je stimuleert en traint, dan kan een coach een goed idee zijn. De kans dat de bank je hierin faciliteert is groot. Elffers biedt diverse mogelijkheden van 1-op-1 begeleiding tot een groepsprogramma waarbij je waardevolle feedback van je groepsgenoten krijgt. Check onze website


* te lezen op https://fd.nl/economie-politiek/1262013/weggestuurde-bankmedewerker-komt-steeds-lastiger-aan-de-bak (registratie nodig)

Eline Toet
Loopbaancoach
eline@elffers.nl

Eline Toet-loopbaancoach


Deel dit artikel:

Tips voor jouw loopbaan rechtstreeks in je inbox

Vul een geldig e-mail adres in